Saturday 5 January 2013

Volt netbook, nincs netbook

2013 január 1-től a két legnagyobb netbook cég, az Acer és az Asus leállítja a netbookok gyártását. A gépek öt évig bírták a piacon, és habár megjelenésükkör a notebookok jövőjének tartották őket, a tabletek és ultrabookok megjelenése végleg megölte a rájuk való igényt.


Netbook, a hordozható internet

A netbookot 2007-ben az Asus cég találta ki, ugyanis szerettek volna egy olyan gépet, amely könnyebben hordozható, mint egy átlagos laptop, ezzel megkönnyítve az internetelérést bárhol az otthonunkon kívül. A netbookok könnyűek (átlagosan 1kg körül vannak), és az energiatakarékos alkatrészeknek köszönhetően sokkal több ideig bírják szusszal, mint nagyobb testvéreik. Ezzel szemben persze sokkal kisebb a teljesítményük, de mivel kimondottan az internethasználatra lettek kitalálva, ezért ez nem okoz gondot. Természetesen az áruk is jóval kedvezőbb volt, mint a laptopoké. Sok felhasználót inkább ez csábította, mint maga a gép általi érdeklődés.


Hiába a siker, bukás lett a vége

Az első netbookot az Acer gyártotta még 2007-ben, majd a többi cég is nekiállt saját netbookjainak. A gépek népszerűsége 2008-2009-ben volt a csúcson, sokak szerint a válságnak köszönhetően, hiszen mint már említettem, a netbookok jóval olcsóbbak voltak mint bármely más kategóriájú számítógép. Egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint már száz milliós tételnek kellett volna elkelnie idén, azonban ez a szám egyre csak csökken, és inkább a tizes számok felé halad.
Az ár mellett a hosszú akkumulátor idő is csábító volt sokak számára, ám az újjab laptopok már bőven bírják a netbookokhoz hasonlóan 6-8 óráig a gyűrődést, ezért az ebből származó előnyük nem olyan jelentős, sőt jelentéktelen. A teljesítményükre pedig bőven képes egy okostelefon vagy akár egy gyengébb tablet is.


Bezárnak a gyártósorok

A két legnagyobb netbook cég a már említettek szerint bejelentette, hogy nem gyártanak több netbookot, a kisebb cégek, mint pl. a Lenovo, Samsung, Dell, pedig már pár éve leálltak a gépek gyártásával hasonló okokból. A netbookok alacsony ára miatt az árrés túl kicsi volt, ezért egyszerűen nem volt rajtuk annyi profit, hogy megérje a gyártás.
A végső bukást viszont a 2010-ben, az Apple által bemutatott iPad jelentette, aminek következtében robbanásszerűen törtek be a piacra a táblagépek. A netbook eladások látványosan csökkentek ebben az időben, hiszen a tablet sokkal kényelmesebben hordozható, valamint az akkumulátor is sokkal több ideig bírja mint egy netbook. 2011-ben volt a fordulópont, hiszen akkora fölénnyel volt több a táblagépek eladása, hogy a cégek úgy döntöttek ideje lehúzni a rolót a netbookokat illetően.

Forrás: Index Tech

No comments:

Post a Comment