Thursday 3 January 2013

Troll-e a troll?

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) felmérést, illetve vitaanyagott adott ki, melyben azt vizsgálja, hogyan, vagy egyáltalán lehet-e kezelni a problémás internetes hozzászólásokat.


A híd alól az internetre költöztek


Sokan még a mai napig nem igazán vannak tisztában az internetes troll fogalmával, és nem veszik észre, ha esetleg őket érinti egy ilyen hozzászólás, vagy esetleg levél. A trollok ugyanis semmi másra nem hajaznak, csak arra hogy meghökkentő ill. provokatív hozzászólásaikkal valamiféle érzelmi (természetesen főleg negatív) reakciót váltsanak ki az olvasóból. Ezek a hozzászólások általában nem kapcsolódnak az eredeti témához, képhez, videóhoz, hanem egész egyszerűen a piszkálódásra van kiélezve. A trollok majdnem 90%-a névtelen, vagy a hozzászólásukhoz hasonlóan provokatív álnévvel rendelkeznek, és sokszor személyeskedéssel érik el céljukat.



Minden kommentelő troll?


Természetesen nem. A már említett MTE felmérést készített arról, hogy mi motiválja a hozzászólókat, miért írnak egy adott témához. 

Az következő eredmény született:


Mint ahogy az ábrán is látható, sok ember a véleményét kívánja kinyilvánítani a hozzászólással, legyen az pozitív vagy negatív. 


Tehát mi is a probléma?


Az MTE a felméréséből a következőket vonta le:

- A kommentelés a véleménnyilvánítás, és a szólásszabadság fontos felüle, csupán az anonimitás miatt kicsit bátrabban szólnak hozzá az érdeklődők.
- Mivel ez egy teljesen új vélménnyilvánítási forma, nincs rá jogszabály, illetve a jog sem tud sokat kezdeni egy-egy keményebb hozzászólással, még akkor sem ha sértő.
- Meg kell határozni, hogy mettől is számít jogsértőnek egy adott hozzászólás, meddig tart a szólásszabadság.
- Viszont magát a problémát nem feltétlenül jogi úton kell kezelni, hanem a moderálásra kellene ösztönözni a hozzászólókat.

Az MTE viszont vigyázni szeretne arra, hogy a valós, konstruktív és oda illő hozzászólásokat és hozzászólókat viszont ne üldözzék el bármi nemű szabályozással, hiszen mindössze az összes kommentelő kb 16% számítható valós trollnak. Arra is kitért ebben a bizonyos vitaanyagban, hogy vajon a szolgáltatót mennyire lehet (ha lehet egyáltalán) felelősségre vonni egy ilyen esetért, illetve azon keresztül büntethető-e egy esetleges jogsértő troll.


A kutatási eredményeire hivatkozva, az MTE kijelentte, hogy szükségét érzi egy olyan jogszabály rendszer kialakításának, amellyel a trollokat meg lehet fogni, és esetlegesen az anonimitásukat feloldani. Sajnos viszont, sokszor a trollokkal viszont nem lehet jogilag elbánni, ezért szeretnék a már említett önmoderálást is előtérbe helyezni.


Forrás: IT café

No comments:

Post a Comment